Artykuły

Nietolerancja laktozy

Coraz częściej u lekarza można dowiedzieć się, że nie tolerujemy laktozy. Co to za schorzenie i jakie są jego rodzaje? Laktoza to dwucukier, który zawarty jest w mleku i produktach pochodzenia
mlecznego. Często można także ją spotkać w zupach w proszku i tożsamych sosów. Nietolerancja laktozy jest to rodzaj nietolerancji pokarmowej, która jest spowodowana niedostatecznym trawieniem tego dwucukru. Trawienie odbywa się w jelitach, gdzie wytwarzany jest enzym laktaza. Laktaza ma za zadanie rozłożyć dwucukier na odpowiednie dla organizmu cukry proste, które są łatwo przyswajalne. Niestety coraz większa ilość Polaków laktozy nie trawi lub trawi ją częściowo. Na rynku farmaceutycznym pojawiają się leki, które mają za zadanie poprawić trawienie tego dwucukru. Czy jednak należy je przyjmować? Jeżeli nietolerancja laktozy jest stwierdzona klinicznie, a Wy nie możecie powstrzymać się przed jedzeniem produktów mlecznych, owszem należy ją brać. Jeżeli jednak nie macie klinicznie stwierdzonej nietolerancji laktozy, przyjmowanie enzymu trawiącego dwucukier nie jest pożądane. Możemy wyróżnić kilka rodzai nietolerancji laktozy: jest to nietolerancja wrodzona, zwana alaktazją. Stwierdzana jest bardzo rzadko i diagnozuje się brak wytwarzania laktazy już u małych dzieci. Nietolerancja laktozy może być również pierwotna. Oznacza to, że występuje u osób dorosłych i dziedziczona jest jako cecha genetyczna. Ujawnia się najczęściej w okresie dojrzewania lub wczesnym stadium wieku dorosłego. Nietolerancja laktozy może być także wtórna. Nazywana inaczej nabytą. W niej chodzi o to, że w zależności od rodzaju i czasu trwania czynnika uszkadzającego błonę śluzową jelit, występuje problem z trawieniem dwucukru. Im mocniejsze i dłuższe działanie czynnika szkodliwego – laktozy, tym mniejsze jest jej trawienie.