Niezależnie, gdzie przebywamy zawsze jesteśmy narażeni na kontakt z chorobotwórczymi drobnoustrojami
Możemy wszędzie je spotkać : na klamkach, parapetach, w toaletach. Statystyki donoszą, iż mycie rąk pod bieżącą wodą około 15 sekund usuwa aż 90 % drobnoustrojów.
Prócz tradycyjnego mydła dobrze jest używać specjalnych płynów antybakteryjnych szczególnie, gdy jesteśmy w miejscu o ograniczonym dostępie wody. Drobnoustroje łatwiej przylegają do wilgotnych rąk niż suchych. Stwierdzono jednak, iż obecność grzybów pleśniowych nie stanowi poważnego zagrożenia dla osób, których układ odpornościowy funkcjonuje jak należy. Co jeśli dana osoba posiada niską odporność?
Narażona jest wtedy na zakażenie się owsicą. Rotawirusy, salmonella także wywołują zatrucia pokarmowe. Małe epidemie wirusowe mogą wywoływać zapalenie wątroby typu A.
Jeśli zauważyłeś u siebie lub też swojego dziecka niepokojące symptomy zatruć pokarmowych, już dziś umów się na wizytę w Jakub Janicki.