Artykuły

Czerwone wino na nadwagę?

Najnowsze wyniki badań wskazują, iż umiarkowane spożywanie czerwonego wina może znacznie poprawić
…stan zdrowia  osób, które od dawna borykają się z nadwagą. Mechanizm działania, który się wytwarza doprowadza do znacznej redukcji tkanki tłuszczowej. Udowodniono, iż spożywanie
czerwonego wina bądź soku z czerwonych winogron znacznie zwalnia wzrost istniejących już komórek tłuszczowych, a ponadto hamuje powstawanie nowych.

Czerwone wino nie jest lekiem, wzmaga po prostu metabolizm kwasów tłuszczowych, jakie znajdują się w komórkach wątroby, co może, ale nie musi wpływać na poprawę ich funkcji u osób z nadwagą.

Przeprowadzono liczne eksperymenty między innymi na myszach. Początkowo karmili dietą wysokotłuszczową. Jednocześnie jednej grupie podawano ekstrakt z ciemnych winogron. Właśnie u tej grupy zauważono spadek wagi ciała. Wywnioskowano, iż niebywałe znacznie w syntezie tłuszczu i białek ma kwas elagowy. Wszelkie eksperymenty miały na celu uświadomić społeczeństwu jakie korzyści płyną ze świadomego wyboru produktów.